Residence Halls, Units 1 & 2

This 267,500 square foot complex is the first building on the Berkeley campus to be designed and constructed to
LEED Silver standards. The project consists of four buildings and 884 beds in dormitory and apartment-style rooms. As a dense infill project just a few blocks from campus, it emphasizes pedestrian and bicycle transportation, has no dedicated parking, and qualifies for a number of LEED Sustainable Site credits.

The complex is built over an existing dining hall that was renovated into new student services building. The project includes 50,000 square feet of renovated space. Better space planning enabled the design team to include new courtyards at the center of the complex where students can socialize and study.

Efficient resource use in both the construction and operation of the building was a high priority in this project. The concrete mat slabs incorporate high-volume fly ash concrete, which significantly reduces carbon dioxide emissions while yielding a superior concrete quality. In total, 25% of the building materials contain a minimum of 20% post-consumer recycled material. Careful demolition and construction waste management procedures resulted in a high recycling rate. The design team also included measures to support an ongoing building recycling program. The infrastructure for this program consists of a recycling room on each floor with three segregated conveyor chutes. These chutes transport materials directly to the building's basement recycling center.

All dormitory-style rooms are fully daylit and designed to take advantage of views, including many expansive views of the San Francisco Bay. The project was designed without air conditioning to significantly reduce energy use. Passive cooling strategies included the use of spectrally selective glazing (Viricon VE1-2M), and large areas of thermal mass exposed to the building interior. Although the building design originally included exterior sunshades on the south facing glazing, these were eliminated for cost reasons. The design team hopes to study what effects this decision may have on future occupant comfort.

Additional sustainable features are found throughout the project. For example, the laundry room is outfitted with efficient front-load washers that significantly reduce the amount of water, energy, and detergent consumed by residents. The buildings also have green roof areas to reduce heat island effect and create space for urban wildlife.

Project Credits

• Project Management: Chris Harvey, Director of Residential and Student Service Programs; Terry Mathers and Diane Abbott, Residential and Student Service Programs
• Architecture: EHDD Architecture: Charles Davis, FAIA; Duncan Ballash, AIA
• Contractor: Rudolph & Sletten

Additional Information

UC Berkeley Residential & Student Services website

Images EHDD Architecture








All contents copyright 2009 The Regents of the University of California. All rights reserved. Terms of Use